Què cal saber dels antibiòtics?

Els antibiòtics són medicaments que s’utilitzen per tractar les infeccions produïdes per bacteris. El primer antibiòtic, la penicil•lina, va ser descoberta pel doctor Alexander Fleming a l’any 1928. Abans de que els antibiòtics fossin descoberts, la gent moria a causa d’infeccions que, en un principi, podien ser lleus (com una infecció de queixal o d’oïda).
Ara ens sembla impensable, oi?
Com tots els medicaments, ens poden ser molt útils si els utilitzem correctament (fins i tot ens poden salvar la vida!), però si es fan servir de forma incorrecta poden ser perjudicials. A diferencia d’altres medicaments, l’ús inadequat dels antibiòtics no només perjudica a les persones que el fan servir, sinó que es converteix en un problema que afecta a tothom.
És molt possible que hagis sentit parlar de la resistència als antibiòtics. Quan els fem servir incorrectament, facilitem als bacteris que es facin resistents als antibiòtics que coneixem. D’aquesta manera, cada vegada més existeixen infeccions causades per bacteris anomenats MULTIRRESISTENTS, perquè cap dels antibiòtics que tenim és capaç de combatre’ls. Es tracta d’un problema de salut pública que afecta a tothom.
Recorda que:
  • Els antibiòtics només es poden dispensar a la farmàcia amb recepta mèdica.
  • És molt important seguir la pauta prescrita pel metge (dosis, freqüència i dies de tractament).
  •  No tots els antibiòtics serveixen per tractar les mateixes infeccions.
  • Els antibiòtics no tracten infeccions produïdes per virus (com una grip o un refredat). Només són útils quan la infecció és causada per una bactèria.